Nyhet · 2024-07-17

Ny hjälmstandard bidrar till att höja säkerheten för cyklister, ryttare och skidåkare

”En revolutionerande upptäckt som kommer att rädda liv”. Det säger Peter Halldin, ordförande i den europeiska arbetsgrupp inom CEN som ansvarat för projektet med en ny standard för en provningsmetod av hjälmar.

Varje år skadas cirka 2 000 cyklister i Sverige allvarligt i trafiken. Många slår i marken snett och drabbas av en rotation av huvudet som kan leda till hjärnskador och i värsta fall dödsfall.

Nyligen publicerade CEN en ny standard för en provningsmetod av hjälmar som mäter rotationsenergi i huvudet. Att standarden nu finns på plats innebär att det för första gången finns en standardiserad provningsmetod som alla kategoristandarder (cykel, ridning, skidåkning) kan referera till. Något som på sikt kommer att innebära att konsumenter kan erbjudas säkrare och bättre hjälmar.

Peter Halldin är ordförande i den europeiska arbetsgruppen inom CEN som ansvarar för standarder för provningsmetoder när det gäller huvudskydd. Han har en bakgrund som forskare inom biomekanik på KTH.

Sedan i mitten av 1990-talet har Peter Halldin tillsammans med hjärnkirurgen Hans von Holst bedrivit forskning för att utveckla bättre hjälmar och testmetoder. De står också bakom företaget Mips AB, som i dag är världsledande inom hjälmbaserad säkerhet.

De flesta hjälmar på marknaden är utformade för att ge skydd vid raka fallskador, däremot skyddar de inte lika bra vid olyckor som sker med en vinkel mot marken.

– Olyckor med sneda islag blir ofta allvarligare eftersom hjärnan vid nedslaget då utsätts för kraftigt rotationsvåld, säger Peter Halldin.

Arbetet med den nya standarden för hjälmars rotationsmekanik har pågått under en längre tid. Peter Halldin har i sin roll som ordförande för den europeiska arbetsgruppen samarbetat med experter för hjälmtillverkare, universitet och testlabb från tolv länder.

En utmaning för testlabben, där RISE har varit det svenska inslaget, har bland annat varit att skapa ett nytt testhuvud vars egenskaper är så nära ett mänskligt huvud som det går att komma.

– En annan stor utmaning för oss har varit att få alla intressenter att förstå hur nödvändigt det är med förändring. Att få dem att tänka mer på säkerhet än på sina egna produkter, säger Peter Halldin.

Björn Nilsson, projektledare på SIS, är sekreterare för den europeiska arbetsgruppen inom CEN. Gruppen består bland annat av svenska experter ur SIS kommitté för hjälmar.

– Tack vare ett stort engagemang från alla inblandade har vi kunnat driva på det europeiska arbetet. Jag är väldigt glad och stolt över att vi nu har en ny europastandard som kommer att bidra till ett minskat lidande för många människor, säger Björn Nilsson.

SS-EN 17950: Skyddshjälmar – Provningsmetoder – Stötdämpning inklusive mätning av rotationskinematik

🪖   En testmetod där huvud och hjälm släpps fritt mot en 45-gradig islagsyta

🪖   Ett nytt mer människolikt testhuvud

🪖   Ett mätsystem som kan mäta huvudets rörelse i alla sex dimensioner

Vill du veta mer om standardutvecklingen för säkrare hjälmar? Kontakta Björn Nilsson, projektledare på SIS.