Standardutveckling · SIS/TK 637
Fjärrvärme och fjärrkyla
Fjärrvärme och fjärrkyla är viktigt för att skapa framtidens hållbara städer. Genom nationell kunskapsöverföring, samarbete och informationsdelning mellan svenska intressenter bidrar kommitténs experter till att främja svenska intressen i europeisk och global standardisering inom området.
Standardiserade rör och komponenter, mätare och principer för validering av fjärrvärme och fjärrkyla bidrar till konkurrens på lika villkor, tydliggör funktionskrav och förenklar redovisningen av tekniska egenskaper vid tillverkning, inköp, installation och underhåll av fjärrvärme- och fjärrkylesystemet.
Standarderna vänder sig till intressenter som:
- tillverkar, projekterar, upphandlar, provar och installerar fjärrvärme- och fjärrkylerör och komponenter, och/eller termiska energimätare och vattenmätare,
- äger, driver och/eller förvaltar en fjärrvärmd- och/eller fjärrkyld byggnad eller anläggning,
- ansvarar för kontakterna mellan energileverantören och kundens anläggning.
Experter som medverkar i kommitténs arbetsgrupper har en lång erfarenhet av distributionssystem, mätteknik och datainsamling och vi tillhandahåller ett forum för att vägleda i frågor kopplade till standardisering.
Mer information om kommitténs arbete:
Varför ska min organisation delta i kommittén?
Påverka nationellt och internationellt
Följande fördelar med att medverka i standardiseringsprojektet har under projektets gång framförts av olika medverkande som t.ex. tillverkare, konsulter och användare på olika nivåer:
- ger tillgång till heltäckande teknisk information inom området
- höjer den tekniska kompetensen inom verksamheten
- förhindrar konkurrensbegränsande föreskrifter - den europeiska och nationella politiken anger vad som ska uppnås, näringslivet och andra intressenter utformar bästa vägen dit med hjälp av standarder
- ger användare tidig tillgång till information om produkterna och hur dessa klarar kraven i standarder
- ger möjlighet att påverka den tekniska utvecklingen, där Sverige med sin stora kunskap om fjärrvärme och fjärrkyla måste vara med och styra standardiseringsarbetet
- ger inblick i hur fjärrvärme och fjärrkyla utvecklas i övriga Europa
- skapar nätverk som ger möjlighet att erbjuda tjänster utanför Sverige
- ger vinster vid tillverkning, upphandling, montage och drift av rör och andra komponenter i fjärrvärme och fjärrkylesystem
- att på ett tidigt stadium kunna anpassa sig till framtida krav och påverka i riktning mot fuktionsinriktade, praktiskt optimala standarder
- deltagandet i standardiseringsarbetet kan åberopas i kundkontakter, som kan utgöra en form av referens både för projektering, provning och besiktning
- standardiseringsverksamheten har givit upphov till en hel del insatser inom forskning och utveckling (FoU) med positiv effekt för den svenska branschen
Ett helhetsgrepp på standarder
I kommittén samlas expertkunskap genom representanter från tillverkare, användare, intresseorganisationer, myndigheter eller övriga i branschen. Standardiseringsarbetet ger deltagarna djupare insikt om standardernas krav och hur man resonerar kring dessa, vilket underlättar vid diskussion med olika parter inom branschen. Deltagarna är samtidigt med och påverkar framtidens standarder, vilket också leder till nya insikter och tidig information som kan omsättas i den egna verksamhetsutvecklingen. Deltagande organisationer fokuserar på underhåll av befintliga standarder för att hålla dessa à jour med den tekniska utvecklingen och ta vara på nya erfarenheter och forskningsrön. Organisationer som använder en "vänta-och-se"-strategi kan möta avservärt högre kostnader och högre risk än dem som aktivt följer utvecklingen inom området.
En strategisk fördel för verksamheten
Din organisation är välkommen att delta i SIS tekniska kommitté för fjärrvärme och fjärrkyla. Kanske du idag jobbar som tillverkare, konstruktör, inköpare, på myndighet eller organisation, eller så är du användare med åsikter om säkerhet eller andra utmaningar. Kontakta ansvarig projektledare Bledar Beqiri, bledar.beqiri@sis.se, så berättar vi mer om arbetet.
Förtillverkade rörsystem Arbetsgrupp 1
Fjärrvärmesystem består av förisolerade rörsystem med fast förband mellan värmeisolering och medierör respektive mantelrör för direkt markförlagd distribution av hetvatten. Rören finns som enkelrör eller dubbelrör. Har dubbelrören samma dimension benäms de i Sverige som twin-rör.
AG 1 Förtillverkade rörssystem arbetar med standardisering av rördelar och ventiler, skarvar, isolermaterial av polyuretan, PE-mantlar, expansionskuddar och övervakningssystem, samt design och installation av förtillverkade rörsystem för fjärrvärme och fjärrkyla. Standarder utvecklas kontinuerligt för:
De nu gällande utgåvorna av standarderna ligger till grund för Euroheat & Power Certification Program, inkl. EHP001 - Straight Pipes, EHP002 - Flexible Pipes & EHP003 - Steel Valves.
Termiska energimätare Arbetsgrupp 2
Fakturering och optimering är några av de viktigaste funktionerna för de som äger en termisk energimätare. Det är avgörande att de termiska energimätare som finns på marknaden, har hög mätsäkerhet, fungerar under lång tid, minimerar kostnader för mätning, och tillhandahåller mätare med minimal miljöpåvekan.
AG 2 Termiska energimätare arbetar med standardisering av krav på noggrannhet, konstruktion, installation, drift och provning av termiska energimätare - SS-EN 1434-serien - inkl:
De nu gällande utgåvorna av standarderna är harmoniserade gentemot Europaparlamentets och rådets direktiv om mätinstrument, MID (2014/32/EU).
Fjärrkommunikation Arbetsgrupp 3
Eftersom många energibolag spänner över flera energislag är det viktigt med en kommunikationsstandard som är gemensam för alla typer av förbrukningsmätare för värme, gas, vatten och el, vid avläsning, tariffomställningar m.m.
AG 3 Fjärrkommunikation arbetar med standardisering av kommunikationsgränssnitt för mät- och undermätningssystem för värme, kyla, gas, vatten och el där protokollen tillämpas på mätare och distribueras via nätverk, med fokus på hög överföringssäkerhet samt hänsyn till säker kommunikation, datasekretess, skalbara mekanismer för säkerhetstjänster, dataintegritet, autentisering och konfidentialitet - SS-EN 13757-serien - inkl:
De nu gällande utgåvorna av standarderna är harmoniserade gentemot Europaparlamentets och rådets direktiv om radioutrustning, RED (2014/53/EU.)
Validering av mätvärden Arbetsgrupp 4
Europaparlamentets och rådets direktiv om energieffektivisering, EED (2018/2012 som ersätter 2012/27/EU) säger att konsumenten skall kunna påverka sin egen förbrukning, och det är av stor vikt att den förbrukningshistorik som energibolagen lämnar ut är felfri. Idag föreligger det problem med felaktig mätdata då det exempelvis blir fel på energimätare eller kommunikationsutrustning, fel som förblir oupptäckta blir kostsamma och branschen förlorar trovärdighet när kunder upptäcker felet och får felaktiga fakturor.
AG 4 Validering av mätvärden har publicerat och vidareutvecklar en nationell standard för validering av mätvärden (SS 143000:2022) med fokus på bedömning av mätvärdenas rimlighet och efterberäkning av mätvärden i avsaknad av korrekta mätvärden, i syfte att stödja i dialogen mellan energileverantörer och deras kunder för att säkerställa att:
SS 143000:2022 omfattar validering av mätvärden som inte regleras i Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd om mätning, fakturering och tillhandahållande av information om levererad värmeenergi (fjärrvärme) - EIFS 2022:3 - och bortförd värmeenergi (fjärrkyla) - EIFS 2022:4.
Vattenmätare Arbetsgrupp 5
Användning av standarder hjälper till att säkerställa att mätarna ger mätvärden av varm- och kallvatten med en viss noggrannhet, vilket i samband med volymetrisk prissättning ger vattenmätare ett incitament för vattenbesparing. Dessutom hjälper standarder till att upptäcka vattenläckor i distributionsnätet.
AG 5 Vattenmätare arbetar med standardisering av vattenmätare för att säkerställa övervakning av vattenanvändning och beräkning av faktisk förbrukning - SS-EN ISO 4064-serien - inkl:
De nu gällande utgåvorna av standarderna är harmoniserade gentemot Europaparlamentets och rådets direktiv om mätinstrument, MID (2014/32/EU).
Värmeväxlare Arbetsgrupp 6
Värmeväxlare spelar en avgörande roll i fjärrvärmesystem eftersom de möjliggör effektiv överföring av värme från värmekällan till användarens hem eller byggnad.
AG 6 Värmeväxlare arbetar med standardisering av värmeväxlare för att säkerställa prestanda för värmeväxlare med vatten som primär- och sekundärmedium för fjärrvärme, inkl:
- SS-EN 1148 som innehåller riktlinjer för hur tester ska utföras för att säkerställa att värmeväxlarna fungerar effektivt och uppfyller de krav som ställs inom fjärrvärmesystem
Standarden hänvisas till i ett flertal installationsanvisningar för fjärrvärmecentraler från svenska såväl som europeiska energibolag.
Organisation 6 arbetsgrupper
SIS/TK 637/AG 01, Förtillverkade rörsystem
SIS/TK 637/AG 02, Termiska energimätare
SIS/TK 637/AG 03, Fjärrkommunikation
SIS/TK 637/AG 04, Validering av mätvärden
SIS/TK 637/AG 05, Vattenmätare
SIS/TK 637/AG 06, Värmeväxlare
Visa fler
Visa färre
Deltagare 23 företag och organisationer
Alfa Laval Technologies AB, Lund
Borealis Polymers Oy, PORVOO
E.ON Energiinfrastruktur AB, Malmö
Elvaco AB, Kungsbacka
Energiforsk AB, Stockholm
Energiföretagen Sverige - Swedenergy - AB, Stockholm
GF Uponor AB, Virsbo
Göteborg Energi AB, Göteborg
Göteborg stad, Förv. Kretslopp & vatten, Angered
Kamstrup A/S, SKANDERBORG
Kamstrup AB, Täby
Kraftringen Nät AB, Lund
Logstor Sverige Holding AB, Örebro
Nordvästra Skånes Vatten & Avlopp AB, Helsingborg
ONE Nordic Mätteknik AB, Malmö
Powerpipe Systems AB, Hisings Kärra
RISE Research Institutes of Sweden AB, Borås
RISE Research Institutes of Sweden AB, Göteborg
Stockholm Exergi AB, Stockholm
Svenskt Vatten AB, Bromma
Tekniska verken Linköping Nät AB, Linköping
Telge Nät AB, Södertälje
Utilifeed AB, Göteborg
Visa fler
Visa färre
Internationellt deltagande
26 internationella kommittéer
SIS/TK 637/AG 01, Förtillverkade rörsystem:
CEN/TC 107, District heating and cooling systems
CEN/TC 107/WG 10, Flexible pipe systems for district heating
ISO/TC 30/SC 7, Volume methods including water meters
ISO/TC 30/SC 7/WG 9, Revision of ISO 4064
SIS/TK 637/AG 01, Förtillverkade rörsystem:
CEN/TC 107, District heating and cooling systems
CEN/TC 107/WG 10, Flexible pipe systems for district heating
CEN/TC 107/WG 11, Surveillance systems
CEN/TC 107/WG 12, Polymer Service Pipes
CEN/TC 107/WG 13, Preinsulated district heating pipe systems - Design and installation
CEN/TC 107/WG 14, District cooling
CEN/TC 107/WG 2, Basic consideration
CEN/TC 107/WG 3, PUR-foam properties
CEN/TC 107/WG 5, Fittings and valves
CEN/TC 107/WG 9, PE Casings
ISO/TC 341, Heat supply network
SIS/TK 637/AG 02, Termiska energimätare:
CEN/TC 176, Thermal energy meters
CEN/TC 176/WG 2, Thermal energy meters - Requirements, test methods and technical editing
SIS/TK 637/AG 03, Fjärrkommunikation:
CEN/CLC/JTC 13/WG 8, Special Working Group RED Standardization Request
CEN/TC 294, Communication systems for meters
CEN/TC 294/WG 2, Data exchange for meters on DLMS/COSEM systems.
CEN/TC 294/WG 4, Data exchange for meters on M-Bus systems
CEN/TC 294/WG 5, Data exchange for meters on wireless M-Bus systems
CEN/TC 294/WG 6, Data exchange for meters on wireless mesh networking systems
CEN/TC 294/WG 7, Adaptation layer
SIS/TK 637/AG 06, Värmeväxlare:
CEN/TC 110/WG 2, Heat exchangers - Water to water
Visa fler
Visa färre
Finansiering
Verksamheten i den tekniska kommittén för fjärrvärme och fjärrkyla styrs och finansieras av de organisationer som deltar i kommittén. Projektavgiften beror på arbetsform och omfattning, samt antal deltagare.
Ämnesområden
Rör Allmänt (23.040.01)
Energi- och värmeöverföring Allmänt (27.010)
Värmeåtervinning, värmeisolering (27.220)
Värme, kalorimetri (17.200.10)
Allmänt Mätning av vätskeflöde (17.120.01)
Radiokommunikation (33.060)
Övrigt (33.060.99)
Fjärrstyrning, telemetri (33.200)
Centralvärme (91.140.10)