Livsmedels äkthet – DNA-streckkodning av kött från däggdjur och fåglar med användning av definierade mitokondriella gensegment av cytokrom b- och cytokrom c-oxidas I
Status:
Gällande
Köp denna standard
StandardSvensk standard
·
SS-EN 17882:2024
Livsmedels äkthet – DNA-streckkodning av kött från däggdjur och fåglar med användning av definierade mitokondriella gensegment av cytokrom b- och cytokrom c-oxidas I
Prenumerera på standarder med tjänst SIS Abonnemang. Genom att prenumerera får du effektiv åtkomst till gällande standarder och säkerställer att ditt företag alltid har tillgång till senaste utgåvan.
Läs mer om SIS Abonnemang
This document specifies a method for the identification of meat derived from mammals and birds to the level of genus or species and allows the identification of a large number of commercially important as well as exotic meat species using DNA barcoding.
This method was validated on DNA isolated from single pieces of raw meat. This method can also be used for the identification of single meat animal species in some processed products.
The described method is unsuitable for the analysis of highly processed foods with highly degraded DNA where the fragment lengths are not sufficient for amplification of the targets. Furthermore, it is not applicable for complex meat products containing mixtures of two or more meat species.
The identification of meat species is carried out by PCR amplification of either a segment of the mitochondrial cytochrome b gene (cytb) or the cytochrome c oxidase I gene (cox1, syn COI) or both, followed by sequencing of the PCR products and subsequent sequence comparison with entries in databases.
Livsmedels äkthet – DNA-streckkodning av kött från däggdjur och fåglar med användning av definierade mitokondriella gensegment av cytokrom b- och cytokrom c-oxidas I
Prenumerera på standarder med tjänst SIS Abonnemang. Genom att prenumerera får du effektiv åtkomst till gällande standarder och säkerställer att ditt företag alltid har tillgång till senaste utgåvan.
Läs mer om SIS Abonnemang
Internationell titel: Food authenticity — DNA barcoding of meat and meat products derived from mammals and birds using defined mitochondrial cytochrome b and cytochrome c oxidase I gene segments
Artikelnummer: STD-82088707
Utgåva: 1
Fastställd: 2024-07-17
Antal sidor: 28
Inom samma område
Varorna och tjänsterna som listas nedan ligger i samma ämnesområde (ICS-kod).