Nyhet · 2024-10-17

Grattis Ylwa Alwarsdotter – Årets ordförande 2024!

Tack, det känns nästan som att få Nobelpriset! Jag är jätteglad och stolt över att deltagarna i kommittén för biobaserade produkter nominerade mig. Vilken ära! Ska försöka leva upp till det här framöver. Men framgångarna, liksom den goda och tillitsfulla stämningen i gruppen, är förstås mångas förtjänst, inte minst SIS.

Hur ser ditt engagemang i standardiseringen av biobaserade produkter ut?

Jag har varit engagerad i biobaserade produkter i mer än 15 år. Tidigare var jag främst inriktad på drivmedel och åldringsbeständiga papper inom skogsindustrin. Flera av de standarder som vi tog fram i början är fortfarande väldigt betydelsefulla, till exempel definitionen av biobaserade produkter och hur de ska mätas.

Vad standardiseras inom biobaserade produkter just nu?

Vi arbetar med att ta fram krav och riktlinjer för att rättvist kunna jämföra biobaserade produkters klimatpåverkan med deras fossilbaserade motsvarigheter, under hela livscykeln. Det är viktigt eftersom biobaserade produkter hittills ofta har missgynnats i den sortens jämförelser.

En europeisk arbetsgrupp jobbar också med att uppdatera mätmetoderna. Det är ett arbete som kommer att få stor betydelse framöver. CEN/TC 411 har blivit ett begrepp som många refererar till. Senast igår hörde jag en hänvisning till definitionerna som står där. Det känns verkligen kul att ha varit med och skrivit standarder, som så många sen har användning för.

Ylwa Alwarsdotter

  • Civilingenjör med bred kompetens inom kemi, skog och biobaserade drivmedel
  • Representerar Sekab Biofuels & Chemicals AB
  • Ordförande i SIS/TK 565 Biobaserade produkter
  • År inom standardiseringen: Till och från under sin yrkesverksamma tid, varav 15 år inom biobaserade produkter

Har du några medskick till andra?

Först och främst måste förståelsen för standarders värde öka, även på styrelsenivå. Att vi i Sverige har varit så framgångsrika beror nog på att vi är vana vid att hitta konsensus. Det är viktigt att lyssna på alla experter, oavsett var de kommer ifrån.

För att standarderna ska bli allmänt accepterade krävs en bred förankring. Jag vill uppmana fler till att engagera sig. Till exempel var Regeringskansliet representerade i TC 411 tidigare, men inte nu. Det vore bra, eftersom standarder för biobaserade produkter är avgörande för att omställningen inom kemi-, skog- och den blå sektorn sker på rätt sätt.

Slutligen vill jag slå ett slag för att ordförandeskapet är en bra plattform som öppnar dörrar till internationella träffar. Svensk standardisering och SIS har ett otroligt gott rykte. Jag gissar att det bland annat var därför som vi vann CEN-sekretariatet för Biobaserade produkter med en jordskredsseger.

Vill du veta mer om den pågående standardiseringen inom biobaserade produkter? Kontakta Karin Vestlund Ekerby eller Maria Gustafsson på SIS.

 


Ylwa Alwarsdotter

Utmärkelsen Årets ordförande 2024 går till Ylwa Alwarsdotter som leder kommittén som arbetar med standardiseringsarbetet för biobaserade produkter - SIS/TK 565.