Standardutveckling · SIS/TK 610

Onlinespel

Arbetet med att ta fram en standard kring rapportering för onlinespel grundar sig på EU:s politiska ambitioner. När EU-kommissionen i april 2018 fastställde sin standardiseringsbegäran till den europeiska standardiseringen (CEN) gavs ramverket för den kommande standarden. Nu är det konkreta standardiseringsarbetet i full fart. Sverige deltar och påverkar mycket aktivt genom deltagarna i SIS kommitté för onlinespel (SIS/TK 610). Men vi ser gärna att det blir fler deltagare.

CEN, den europeiska standardiseringsorganisationen, fick 2018 uppdraget av EU-kommissionen att utveckla en standard kring rapportering för ”Online gambling services”. Omfattningen av arbetet är baserat på EU-kommissionens standardiseringsbegäran M/558: "Datarapportering av speltransaktioner för ”online gambling services”. Standarden som ska tas fram kommer att bli nationell standard i alla CEN:s 34 medlemsländer.

CEN startade under ledning av Frankrike (AFNOR) en ny europeisk teknisk kommitté som ansvarar för arbetet -”CEN/TC 456 Reporting in support of online gambling supervision”. Omfattningen på arbetet är: "Standardization of core elements for reporting by online gambling services operators and suppliers, in support to the supervision of their activities.”

Redan i slutet av år 2017 skapades SIS tekniska kommitté för Onlinespel - SIS/TK 610 - med de svenska intressenterna (se längre ner på denna sida under "Deltagare") som ville delta i arbetet och vara Sveriges röst i arbett att ta fram den nya standarden. Utöver fokus på standarden för rapportering är Sveriges position också att påverka för att så många aspekter som möjligt kring konsumentskydd och omsorgsplikt förs in i arbetet.

Sedan standardiseringsbegäran fastställdes av EU-kommissionen i början av 2018 har det varit full fart i arbetet. Just nu pågår ett intensivt arbete i den europeiska arbetsgrupp som ansvarar för att skriva det första utkastet på standarden. Från SIS/TK 610 har vi ett flertal deltagare som är med som experter i den europeiska arbetsgruppen.

Den nya standarden kring rapportering ska vara klar senast april 2021 enligt EU-kommissionens tidsplan. Under arbetet med standarden kring rapportering kommer diskussioner om att göra flera och andra standarder inom området att föras både på nationell och europeisk nivå. Just nu är ett ypperligt tillfälle att komma med i arbetet just för att kunna påverka både det kortsiktiga arbetet (standarden kring rapportering) och det långsiktiga (eventuellt flera standarder inom onlinespel). Hör av dig till oss i projektledningen (se detaljer till höger på denna sida) om du och din organisation är intresserade.

Mer information om kommitténs arbete:

Utgivet 1 standarder
Deltagare 13 företag och organisationer
AB Svenska Spel, Solna
AB Trav & Galopp, STOCKHOLM
Betsson Technologies AB, STOCKHOLM
Branschföreningen För Onlinespel, Stockholm
Derivco Sweden AB, Stockholm
Konsumentverket / KO, KARLSTAD
LeoVegas Gaming Ltd, Sliema MALTA
NetEnt AB (publ), STOCKHOLM
PR Entertainment (i Stockholm) AB, STOCKHOLM
Spelbranschens Riksorganisation, STOCKHOLM
Spelinspektionen, STRÄNGNÄS
Sveriges Konsumenter, Stockholm
ÅLANDS PENNINGAUTOMATFÖRENING, HELSINKI
Visa fler Visa färre
Internationellt deltagande 2 internationella kommittéer
CEN/TC 456, Online Gambling
CEN/TC 456/WG 1, Online gambling reporting
Finansiering
Arbetet styrs och finansieras av de organisationer som deltar i kommittén. Projektavgiften beror på arbetsform och omfattning, samt antal deltagare.
Kommentera aktuella remisser Här kan Du kommentera

Intresseanmälan

Jag vill gärna veta mer om kommitténs arbete.

För dig som är kommittédeltagare!

Klicka här för att ta dig till kommitténs digitala arbetsyta och röstningsportal.

SIS Utbildning Anmäl dig här

Kontakt

Har du frågor eller vill veta mer om SIS standardiseringsverksamhet? Kontakta gärna oss.

Christa Ahlenblom
Projektledare
christa.ahlenblom@sis.se

Åsa Linder
Projektassistent
asa.linder@sis.se