Standardutveckling · SIS/TK 396
Hörselskydd
Kommittén för hörselskydd är aktiv med att arbeta fram europeiska standarder för personliga hörselskydd som ska användas när ljudexponeringen förväntas vara farlig för örat, inklusive lämpliga testsystem för bestämning av det enskilda skyddets prestanda. Standarderna utgör en gemensam grund för den obligatoriska CE-märkningen och underlättar en jämförelse av olika skyddsprodukter i fråga om säkerhet, funktion, miljö och kvalitet. Standarderna underlättar därmed både vid tillverkning, inköp och användande av produkterna.
Syftet med SIS tekniska kommitté (TK) 396 för Hörselskydd är att från svensk sida bevaka och påverka fortsatt utveckling av europastandarder inom området. Att i möjligaste mån medverka till att de standarder som utarbetas överensstämmer med svenska krav på hörselskydd.
Hörselskydd används i en rad sammanhang där det finns risk att drabbas av hörselskador på grund av höga ljudnivåer. Hörselskydd kan också användas vid måttliga ljudnivåer då det är viktigt att kunna säkerställa en bra kommunikation, att exempelvis höra varningssignaler är av stor vikt förutom skyddsaspekten.
De standarder som tas fram är samtliga mandaterade och harmoniseras med den europeiska förordningen för personlig skyddsutrustning PPE (Personal Protective Equipment) Regulation (EU) 2016/425 som började tillämpas den 21 april 2018. Standardiseringsarbetet säkerställer därmed att produkterna tillverkas efter samstämmiga krav.
Kommitténs deltagare får tidig kunskap om framtida marknadskrav och riktlinjer för hörselskydd. Att delta i en standardiseringskommitté är en långsiktig investering i kunskap och konkurrenskraft. SIS kommittéer samlar experter från brukar- och producentsidan, myndigheter och institutioner som tillsammans skriver standarderna. Utöver att vara med och påverka gemensamma riktlinjer knyter deltagarna värdefulla kontakter, både i Sverige och internationellt.
Mer information om kommitténs arbete:
Arbetar nu med 6 standarder
EN 352-11, Hörselskydd - Säkerhetskrav - Del 11: Aktiva öronproppar för brusreducering
EN 352-6:2020/A1, Hörselskydd - Säkerhetskrav - Del 6: Kåpor med säkerhetsrelaterad ljudingång
EN 352-8:2020/A1, Hörselskydd - Säkerhetskrav - Del 8: Kåpor med ljudåtergivning för underhållningsändamål
EN 352-9:2020/A1, Hörselskydd - Säkerhetskrav - Del 9: Proppar med säkerhetsrelaterad ljudingång
EN 352-10:2020/A1, Hörselskydd - Säkerhetskrav - Del 10: Proppar med ljudåtergivning för underhållningsändamål
EN 13819-3:2019/A1, Hörselskydd - Provning - Del 3: Kompletterande akustisk provningsmetod
Visa fler
Visa färre
Deltagare 5 företag och organisationer
3M Svenska AB, SOLNA
Arbetsmiljöverket, SOLNA
Hellberg Safety AB, STENKULLEN
Hörselskadades Riksförbund HRF, KISTA
Sordin Vikmanshyttan AB, VIKMANSHYTTAN
Visa fler
Visa färre
Internationellt deltagande
4 internationella kommittéer
CEN/TC 159, Hearing protectors
CEN/TC 159/WG 2, Electronic and amplitude-sensitive hearing protectors
CEN/TC 159/WG 5, Hearing protectors - Selection and use
CEN/TC 159/WG 6, Hearing protectors - General requirements and test methods
Visa fler
Visa färre
Finansiering
Arbetet styrs och finansieras av de organisationer som deltar i kommittén. Projektavgiften beror på arbetsform och omfattning, samt antal deltagare.
Påverka nationellt och internationellt
Genom att medverka i den europeiska standardiseringsorganisationen CEN och i den internationella standardiseringsorganisationen ISO skapar kommittén ett forum för svenskt agerande både i den europeiska och internationella standardiseringen.
Kommittén deltar aktivt i det europeiska standardiseringsarbetet inom CEN/TC 159. Kommittén följer även arbetet inom ISO och bevakar verksamheten som pågår i ISO/TC 94/SC 12 Hearing protection och ISO/TC 43 Acoustics.
Standardisering av personlig skyddsutrustning (PSU) pågår i huvudsak inom CEN, men även i begränsad omfattning inom ISO. Standardiseringen av PSU för yrkesverksamhet i Europa har sin grund i fastställandet av ett direktiv inom området. De standarder som tas fram är därmed samtliga mandaterade och harmoniseras med det europeiska direktivet för personlig skyddsutrustning: PPE-direktivet:89/686/EEC. Ytterligare ett Europa-direktiv är relevant för hörselskydd: Council Directive 2003/10/EC avseende användandet av PPE på arbetsplatser.
Eftersom standarderna är kopplade till EU-direktivet för personlig skyddsutrustning, 89/686/EEG, underlättar dessa vid både tillverkning, inköp och användande av produkterna. Standardiseringsarbetet säkerställer därmed att produkterna tillverkas efter samstämmiga krav, som exempelvis föreskrivare kan hänvisa till redan i anbudsskedet. Detta är ett arbete som skapar fri rörlighet och konkurrens av produkter mellan länder, vilket stödjer den svenska exportmarknaden.
Ett värdefullt arbete Vill du vara med i kommittén?
I kommittén samlas expertkunskap genom representanter från tillverkare, myndigheter, inköpare, brukare eller övriga inom branschen. Standardiseringsarbetet ger deltagarna djupare insikt om standardernas krav och hur man resonerar kring dessa, vilket underlättar vid diskussion med olika parter inom branschen. Deltagarna är samtidigt med och påverkar framtidens standarder, vilket också leder till nya insikter och tidig information som kan omsättas i den egna verksamhetsutvecklingen.
Vill du vara med i kommittén?
Du är välkommen att delta i SIS tekniska kommitté för Hörselskydd. Kanske jobbar du idag som tillverkare av hörselskydd, inköpare, brukare eller med annat inom branschen. Om du är intresserad av att delta, kan du kontakta oss så berättar vi gärna mer om arbetet. Läs mer om kommittéarbete inom SIS här.
Kommentera aktuella remisser Här kan Du kommentera
Alla remisser på standarder publiceras på SIS tjänst Kommentera, som ger dig möjlighet att läsa och kommentera alla förslag till svensk standard från CEN, ISO och SIS. Standardförslagen är tillgängliga kostnadsfritt för granskning och kommentering för alla som registrerar sig på SIS.se.
Kommentera aktuella remisser inom ICS kod:
13.340.20 Huvudskydd
13.140 Buller med avseende på människan
Ämnesområden
Huvudskydd (13.340.20)