Nyhet · 2018-02-26

Ny standard för operationstextilier – komplett specialarbetsdräkt

Nu är den efterlängtade standarden för en komplett specialarbetsdräkt för operation publicerad. Standarden kommer att vara en tillgång i upphandlingar för att kunna säkerställa kvalitet och patientsäkerhet.

SS 8760164 är en ny svensk standard för operationstextilier som beskriver en komplett specialarbetsdräkt. Standarden är avsedd för flergångsmaterial och kommer med tillhörande tillskärningsmönster.

- Vi är stolta och glada över att kunna erbjuda en komplett standard för specialarbetsdräkten som även inkluderar en huva vilket inte funnits tidigare, berättar Sarah Sim, projektledare för SIS kommitté för sjukvårdstextilier. Dräkten har bearbetats för att bli komfortabel och med en snygg passform samtidigt som fokus ligger på infektionsprevention.

Annika Sandell, produktchef på Martinson, är deltagare i kommittén och berättar att de arbetat hårt med att ta fram modeller som genomgått provning på vårdpersonal under arbetets gång.

- Vi har lagt ned mycket arbete på passform och komfort och justerat modellerna under arbetets gång. Vi är väldigt nöjda över att kunna erbjuda en standard som förklarar syftet med specialarbetsdräkten, ger instruktioner om hur plaggen ska bäras och ställer viktiga krav. Tillsammans med tillhörande tillskärningsmönster kommer denna standard att vara en tillgång i upphandlingar för att kunna säkerställa kvalitet och patientsäkerhet.

Kommittén för Sjukvårdstextilier, som ansvarat för framtagandet av standarden, planerar under senare delen av 2018 att tillsammans med kommittén för Operationstextilier hålla ett seminarium om operationskläder. Är du intresserad av detta seminarium är du välkommen att höra av dig till projektledare Sarah Sim enligt kontaktuppgifter nedan.

Vill du ha mer information?

Välkommen att kontakta

Sarah Sim, projektledare på SIS
08-55 55 20 64
sarah.sim@sis.se 

Jenny Vesterberg, projektassistent SIS
08-55 55 21 08
jenny.vesterberg@sis.se.


SS 8760164, Sjukvårdstextil – Operationstextilier – Specialarbetsdräkt i flergångsutförande