Counter-UAS, samverkan och standardisering för skydd av samhällskritisk infrastruktur

Drönare erbjuder både möjligheter och hot för samhället. För att skydda samhällskritisk infrastruktur behövs robusta system för detektion och skydd samt effektiva samverkansstrategier. Välkommen på seminarium den 11:e december då SIS och MSB samlar experter för att diskutera och standardisera lösningar inom Counter-UAS.

SIS_Webinarium_Dronare_750x393.png

Drönare utgör både en möjlighet och ett hot för samhället i stort. Deras förmåga att nå avlägsna eller riskfyllda platser gör dem ovärderliga för allt från leveranser till räddningsinsatser. Samtidigt ökar risken för oönskad övervakning, störning och till och med sabotage. I takt med att tekniken avancerar och gränsen mellan kommersiella drönare, avancerade uas-system och patrullrobotar suddas ut, växer behovet av robusta system för detektion, skydd och samverkansstrategier för att skydda vår samhällskritiska infrastruktur.

Därför bjuder vi, i samarbete med MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, nu in till seminarium på temat Counter-UAS för att skapa samverkan och uppdatera lägesbilden inom standardisering av system. Seminariumet sker både fysiskt och digitalt, men antalet fysiska platser är begränsade.

Agenda

  • Standardisering av Counter-UAS 
    Rasmus Lundqvist, Ordförande SIS/TK 619, Senior forskare inom Autonoma system, RISE 
  • Nätverksgruppen för Counter-UAS, som tar sikte bland annat på samverkan med civila aktörer, och planerna för arbetet framåt, samt EU-projekt, COURAGEOUS 2, som syftar till att implementera den standardiserade testmetod för C-UAS-system som togs fram under projektets första del.
    Åsa Evrensel, Processledare C-UAS, Nationella operativa avdelningen 
  • Hur ser Försvarsmakten på Counter-UAS? Hur kan vi svara på behov av samverkan med övriga civila aktörer samt förväntningar på Totalförsvaret. Mikael Svane och Daniel Strand, Ledningsregementet (Joint Signals Regiment), Ledningsstridsskolan, Funktionsutvecklingsavdelningen (Swedish Armed Forces Joint C5 Warfare Center, EW).

Kontakt

Vill du veta mer är du välkommen att kontakta  Yulianna Munoz, projektledare på SIS: yulianna.munoz@sis.se


Tid och plats

Datum:  2024-12-11

Tid:  13:00 - 15:30

Plats:  Digitalt eller på plats hos MSB. Mer information fås efter anmälan.

Konstnadsfritt!

Anmäl dig senast den 4:e december.

Läs mer om ämnet