Nyhet · 2022-12-07

Svenskt inflytande på internationella AI-ramar

Genom SIS har svenska aktörer möjlighet att påverka och bevaka utvecklingen av de standarder som kommer att få stor betydelse för artificiell intelligens och efterlevnaden av AI Act.

Standardiseringen av AI sker framför allt på europeisk och internationell nivå. Svenska aktörer som vill delta eller bevaka utvecklingen rekommenderas därför att ansluta sig till SIS kommitté för informationsteknik och den särskilda arbetsgrupp som arbetar med AI-standardisering. Därigenom har de möjlighet att själva vara med och arbeta fram förslagen, alternativt rösta eller lämna kommentarer på befintliga förslag.

Det pågående standardiseringsarbetet är omfattande och inkluderar bland annat framtagandet av en ledningssystemstandard för AI. Utöver det finns redan ett antal standarder och tekniska rapporter publicerade. Ett exempel är SS-ISO/IEC 22989:2022 som fastställer terminologi och beskriver begrepp. Det är en fundamental standard som ger alla som arbetar med AI rätt terminologi som minskar risken för missförstånd. Andra exempel är SIS-ISO/IEC TR 24368:2022, en teknisk rapport som analyserar AI utifrån olika etiska frågeställningar, samt SIS-ISO/IEC TR 24030:2022 som tillhandahåller en samling användningsområden för AI.

Harmoniserad standardisering i spåren av AI Act

EU-kommission har på förslag att reglera AI genom en ny förordning – AI Act. Den utgår från en riskbaserad bedömning, där AI som kategoriseras som Ingen risk inte ska regleras. Därefter följer en nivå som regleras genom krav på information och transparens samt en nivå för Hög risk, som kräver en bedömning av överensstämmelsen med förordningen. Till sist finns även en kategori för Oacceptabel risk.

I början av 2023 väntas en standardiseringsbegäran kopplad till AI Act. Det innebär att det ska tas fram standarder som harmoniseras mot förordningen. Att följa en harmoniserad standard garanterar att användaren uppfyller den del av regelverket som standarden är harmoniserad mot.

Vill du veta mer om pågående standardisering inom artificiell intelligens? Kontakta Patric Ridell, projektledare på SIS.


SIS/TK 611 Informationsteknik

Kommittén arbetar bland annat med Automatisk datafångst (AIDC), Artificiell Intelligens (AI), datahantering (inkl. Big Data), molntjänster (Cloud), arkitektur, mjukvaruutveckling, och ledningsystem för IT tjänster.

Får du vårt nyhetsbrev?

Håll dig uppdaterad kring nyheter och information inom ditt verksamhetsområde.

Vi skräddarsyr nyhetsbrevet efter de områden du är intresserad av. Nyhetsbrevet skickas ut sex gånger per år.