Nyhet · 2019-05-17

Innovationschefen: Vi behöver mer samverkan

Serieentreprenör, prisad ledare och toppjobb inom it-branschen. Idag är Ishtar Touailat en röst som räknas inom svenskt näringsliv. Läs SIS intervju i Magasinet S - om hennes livsresa och varför hon tar hon det personligt när hon möter samhällsproblem.

Ishtar Touailat står i kontorsmiljö

text Gabriella Sköldenberg
foto Johan Knobe

För tre år sedan satt tre kvinnor i ett konferensrum på it-företaget Tieto och grillade Ishtar Touailat med frågor, för att säkerställa att hon var en lämplig kandidat för utmärkelsen Årets it-kvinna. Efter en timmes utfrågning var det dags att släppa in nästa kandidat men Ishtar Touailat vägrade att avsluta mötet. "Nej, för nu är det min tur att fråga ut er".

Ishtar Touailat visste att hon klev över en gräns för vad som allmänt anses som gott uppförande

– En gång i tiden klev jag över gränser omedvetet, nu gör jag det med jämna mellanrum för att jag inte bryr mig om det blir dålig stämning. Jag bryr mig mer om att uppnå resultat.

När Ishtar Touailat med självsäkra steg kliver in på Riche, restaurangen i Stockholm där hon gillar att varva socialt umgänge och jobbmöten, är det svårt att föreställa sig att hon en gång var ett barn med mycket trasiga hemförhållanden. Ett barn som tidigt lärde sig att ta ansvar när de vuxna brast i omsorg och som såg till att få sova över hos kompisar, för att slippa gå hem till sin egen familj.

– Jag blev bra på storytelling för att täcka över hur jag hade det hemma, säger Ishtar Touailat.

Vid fjorton års ålder blev hemsituationen akut. Hon bröt med sin pappa, skaffade ett svartkontrakt på en egen lägenhet och ett jobb på en pizzeria för att kunna betala räkningarna. Skolnärvaron drogs ner till ett minimum, men tack vare ett gott minne klarade hon ändå proven.

– Jag har ett elefantminne, ett mycket visuellt minne, vilket gjorde att jag bara behövde kolla igenom mina kompisars anteckningar inför proven för att klara mig. Det var tur att slutbetygen grundades på prov och inte närvaro på den tiden, säger Ishtar Touailat.

Idag kan hon jämföra sig själv med Mowgli, hon fick uppfostra sig själv på många sätt, vilket faktiskt kom att bli en styrka när hon för första gången stötte på ett samhällsproblem som hon ville hitta en lösning på. Hon läste sociologutbildningen på Södertörns högskola.

- Min plan var att ta examen och sedan göra volontärarbete i något u-land. Men när jag upptäckte att matchningen mellan studenter och näringslivet när studenterna behövde arbetsplatser för sina examensarbeten fungerade dåligt, drog jag istället igång det som kom att bli företaget Studentkompetens. Fördelen med att jag kom in lite som Mowgli var att jag inte hade lärt mig vad man fick fråga eller inte. Jag såg bara ett problem och ville lösa det. Idag ser jag det som en enorm fördel att jag inte hade socialiserats in i strukturerna som begränsar många kvinnor.

Problemlösandet, som förvandlades till ett företag, ledde till att Ishtar Touailat upptäckte kraften i entreprenörskap. Hon fick också upp ögonen för att hon som kvinna var en udda fågel i ett hav av män på startupområdet. Nu började hon ställa nya, obekväma frågor.

– Det är ju inte sant att kvinnor inte vill realisera affärsidéer, men det finns strukturer som gör det svårare för kvinnor än för män, säger Ishtar Touailat.

– Jag är väldigt intresserad av etik, värderingar och politik kopplat till teknik, snarare än tekniken i sig. Jag är övertygad om att storbolagen behöver ta ett större ansvar och agera katalysator om samverkan ska ske mellan offentliga sektor och startupscenen. Dessutom behöver politikerna ta dessa frågor på tillräckligt stort allvar, vi behöver alla ta vårt ansvar för att höja bottenplattan för kompetensen i samhället och för att främja samverkan, säger Ishtar Touailat.

Det här är en redigerad version av porträttet i Magasinet S. Läs hela tidningen (intervjun på s 25)>>


Ishtar Touailat

Ishtar Touailat

"All positiv utveckling innebär samtidigt risker. Vi kommer att behöva göra avkall på vår integritet och tekniken ställer oss också inför nya ekonomiska och politiska frågor."

Titel: Innovationschef TechBuddy. Fram till april 2019 innovationschef för Tieto, datadrivna affärer.

Bakgrund: Började jobba extra som 14-åring på en pizzeria för att finansiera ett eget boende samtidigt som hon gick ut grundskolan. Arbetade senare som säljare innan hon började plugga på Södertörns högskola där hon tog en kandidatexamen i sociologi.

Grundare av Studentkompetens, acceleratorn Women in Business, Startup Bootcamp, entreprenörskursen Starta eget och Starta eget-dagen vid Stockholms universitet. Driver även utbildningsprogrammet Futuristas.

SIS/TK 611

På SIS finns kommittén TK 611, med experter från näringsliv, samhälle och ideella organisationer, som bevakar och deltar i den internationella standardiseringen inom AI, internet of things, big data, molntjänster mm.

Arbetet bidrar till att snabba på processen att ta fram standarder som säkerställer neutral och hållbar AI. Vill du delta eller veta mer?

Innovation Management

I SIS/TK 532 pågår arbete för att ta fram ett ledningssystem för innovation på europeisk och internationell nivå.

Målet med arbetet är att skapa ett vägledande ramverk för verktyg, metoder, angreppssätt och processer som hjälper företag och andra organisationer med att etablera och utveckla sin innovationsförmåga. Vill du delta eller veta mer?