Nyhet · 2022-11-17

Oväntade kunskaper – en uppskattad förmån på SIS

Nio av tio medarbetare anser att Svenska institutet för standarder är en mycket bra arbetsplats. En av flera förklaringar till det är att verksamhetens stora bredd lockar medarbetare med vitt skilda bakgrunder, och att dessa lär sig nya intressanta saker av varandra varje dag. Välkommen du med!

Standarder kan beskrivas som gemensamma lösningar på återkommande problem. Och problem finns det gott om inom alla möjliga områden. Följaktligen finns det standarder för allt från trappor, munskydd, plaståtervinning och mjölkningsmaskiner till ledningssystem, cybersäkerhet, mensskydd och provningsmetoder för hjälmar – bara för att nämna några.

Att det finns en enorm bredd av områden att lösa problem inom, har också den positiva effekten att en lunch eller spontanfika i SIS populära bistro, inte sällan leder till nya intressanta kunskaper. På samma sätt som samtal på andra arbetsplatser glider in på ämnen som är typiska för verksamheten, kan småpratet på SIS beröra allt från biologisk mångfald och nanomaterial till maskinsäkerhet, kuvöstransporter eller hur kommuner adressätter gator i nybyggda områden.

Den stora variationen märks också på att SIS medarbetare utmärker sig vad gäller skiftande kompetenser och bakgrunder. På kontoret vid Torsplan i Stockholm arbetar allt från sjuksköterskor, ingenjörer och miljövetare till jurister, trädforskare och biologer.

– Varje dag får jag nya perspektiv på tillvaron. Jag tycker själv att det är en härlig arbetsplats och glädjande nog visar våra undersökningar att nästan alla kollegor känner likadant, säger Madeleine Koch, HR-chef på SIS.

Trots att de allmänbildande informella samtalen är en bonus som skattas högt av medarbetarna, nämns de inte när SIS listar mer traditionella förmåner som subventionerade luncher i jobbannonserna. Till skillnad från just den förmånen är samtalen dock inte skattepliktiga. Lite konstigt kan man tycka med tanke på det ansenliga värde som den här förmånen kan få hemma i TV-sofforna framöver, när en ny säsong av På spåret nu drar igång.

Vill du jobba på en arbetsplats där du lär dig något nytt varje dag?

Se våra lediga tjänster >

Jonas Carlsson - terminolog samt översättare från engelska och tyska på SIS (och fyrfaldig jeopardymästare!)

jonassis.png

Arbetet på SIS är väldigt allmänbildande eftersom att jag stöter på olika branscher och nya ämnesområden hela tiden. Jag tittar alltid på På spåret och siktar på att ta minst en 10:a på resorna (som alltför sällan är med tåg). Det svåraste för mig är sådant som hör till 2000-talet. 

Jenny Fagerland, projektledare på SIS och teknologie doktor i kemiteknik och polymerteknologi

fagerland.png

Jag har lärt mig massor på SIS. En av de mer oväntade kunskaperna är varför spolkanten på toastolen är så viktig (den förhindrar att det skvätter när du spolar). När en tillverkare plockade bort den blev det häftiga diskussioner i den kommittén kan jag säga. En annan rolig information är att det fram till 2019 fanns en svensk standard för mått på päronkorgar. 


Får du vårt nyhetsbrev?

Håll dig uppdaterad kring nyheter och information inom ditt verksamhetsområde.

Vi skräddarsyr nyhetsbrevet efter de områden du är intresserad av. Nyhetsbrevet skickas ut 6 gånger per år.

Kontakt

Du är välkommen att kontakta Marlene Solca på HR-enheten om du vill veta mer om våra lediga tjänster. 

marlene.solca@sis.se