Nyhet · 2019-05-22

AI genom tiderna

Visste du att uttrycket artificiell intelligens myntades redan 1956? AI är intelligens som uppvisas av maskiner, till skillnad från naturlig intelligens som uppvisas av människor och andra djur. Det är många forskare, visionärer, innovatörer och företag som bidragit till AI's utveckling. Här är några av stegen som hittills tagits på AI-resan:

1950, Turingtestet

Brittiska vetenskapsmannen Alan Turing frågar sig om maskiner kan tänka själva och utformar ett test för att avgöra vem som är människa och vem som är maskin. Testet, som fortfarande används, går till så att en användare sitter vid en dator och ställer frågor, och utifrån svarens utformning försöker avgöra om den som svarar är en människa eller ett datorprogram.

1956, Artificiell intelligens

Uttrycket myntas av den amerikanska datavetaren John McCarthy.

1968, 2001: A Space Odyssey

Stanley Kubricks tongivande film om den smarta datorn HAL 9000 speglar både vetenskapens syn på hur intelligenta datorer kan bli, och allmänhetens oro för maskiner som vänder sig mot mänskligheten.

70 – 80-tal, AI-vinter

Allmänhetens intresse för AI dalar, såväl som finansieringen till forskarna.

1997, Deep Blue

IBM:s schackdator Deep Blue vinner över världsmästaren Garry Kasparov, som är övertygad om att datorn har haft mänsklig assistans.

1999, AIBO

Sonys sällskapsrobot förstår kommandon, visar känslor och både lär sig av och anpassar sig efter sin omgivning.

2011, Siri

Apples röststyrda assistent introduceras med Iphone 4S. Följs av Amazons digitala assistent Alexa och Google Home ett par år senare.

2011, Watson

IBM:s superdator Watson vinner över stormästarna i amerikanska Jeopardy efter att ha drillats i flera år för att förstå gåtor, ordlekar och komplexa frågeställningar.

2013, Självkörande bilar

Alla bilföretag värda namnet, däribland Volvo, avslöjar sina långtgående planer för självkörande bilar.

2016, Sophia

Sociala humanoida roboten Sophia, utvecklad av Hong Kong-bolaget Hanson Robotics, presenteras för världen och blir ansiktet utåt för AI. Sophia härmar gester och ansiktsuttryck och kan genomföra enklare samtal.

2018, Google Duplex

Googles AI-assistent Duplex misstas för en människa när den ringer och bokar tid hos restauranger och frisörer.


Källor: Wikipedia, BBC, Syzygy Group, Volvo, Boston Robotics

Det här är innehåll hämtat från senaste numret av Magasinet S.


Magasinet S med tema AI

Ramverk ger AI en neutral och säker grund

Robothand

Det snabba innovationstempot ställer höga krav på regleringen att hålla jämna steg. Svenska institutet för standarder försöker också snabba på processen att ta fram standarder som säkerställer neutral och hållbar AI.