Nyhet · 2023-11-01

En fröjdefull jul - det säkrar den nya standarden för förtäring av chokladpraliner

Samma visa varje jul. Inte bara när "All I Want for Christmas" spelas på repeat, utan också när skilda uppfattningar om pralinasken lägger sordin på stämningen i många familjer. Nu har SIS populära julhandbok kompletterats med en ny chokladdränkt standard som ändrar på det. En gång för alla reder den ut ett flertal viktiga frågor, som när det är ok att ta från det undre lagret.

JulhandbokenNyhet.png

Julhandboken som Svenska institutet för standarder ger ut är en uppskattad klassiker som har kvalitetssäkrat julfirandet ända sedan 60-talet. Boken innehåller ett urval julstandarder, allt från julsånger, till specifikationer för hur en fallprovning av pepparkakshus ska gå till, till julstädning.

Standarderna är framtagna enligt konstens alla regler av Sveriges främsta standardiseringsexperter. Med standardnummer, remiss och humor kvalitetssäkrar de ditt firande och optimerar förutsättningarna för en riktigt god jul!

Ny julstandard

Till årets upplaga har julkommittén förstärkts av experter från KTH, Uppsala och Stockholms universitet. Deras förslag till standarden Chokladask – Metod för förtäring av chokladpraliner gick på remiss till Chalmers och Linköpings universitet, innan den slutligen fastställdes.

Liksom andra standarder löser chokladaskvarianten flera gemensamma och återkommande problem, som hur många praliner det är tillåtet att ta åt gången eller hur man bäst säkerställer att också de minst önskvärda sorterna äts upp. Under standardiseringsprocessens gång sneglade kommittén på den Danska Standardiseringens Styrelses förslag för förtäring av choklad, men det föll på att de inte förstod förslaget i sin helhet.

Julhandboken äntligen i vår webbshop

Julhandboken finns tillgänglig i en begränsad upplaga så passa på att överraska din personal, kunder, kollegor, svärmor eller din granne. 

Beställ julhandboken här >


Julhandboken 2023

Julhandboken 2023
– Ett urval av svenska folkets mest älskade julstandarder

Beställ Julhandboken >

Får du vårt nyhetsbrev?

Håll dig uppdaterad kring nyheter och information inom ditt verksamhetsområde.

Vi skräddarsyr nyhetsbrevet efter de områden du är intresserad av. Nyhetsbrevet skickas ut 6 gånger per år.