Nyhet · 2022-12-16

Energieffektivisering enligt standard mildrar energikrisen

Tusentals verksamheter runt om i världen använder det internationella ledningssystemet för energieffektivisering, ISO 50001. Resultatet blir ofta oväntat gott och ändå är det bara knappt 100 organisationer som har ett energiledningssystem i Sverige. Ett av de är Lidl. – Vi har sparat energi motsvarande flera butikers årsförbrukning, säger Caroline Kjerstadius, hållbarhetschef på Lidl.

annika.png

Energifrågan är högaktuell, inte minst på grund av elpriset. Men oavsett om det är vinter, eller om det pågår ett krig, måste företag och andra organisationer bli mer energieffektiva.

– Det är viktigt om vi ska klara omställningen. En del företag hanterar sin energibesparing i befintliga kvalitets- och miljöledningssystem, men vi vet att de som inför ett energiledningssystem ökar fokus och når ett betydligt bättre resultat, säger Annika Andreasen, vd Svenska institutet för standarder.

Minskar energianvändningen

Det internationella ledningssystemet för energieffektivisering, ISO 50001, beskriver hur organisationer kan arbeta systematiskt med tydliga mål, en konkret handlingsplan och regelbunden uppföljning. På så sätt kan de minska energianvändningen, driftkostnaderna och verksamhetens miljöpåverkan ytterligare.

– I hela världen är 50 000 organisationer redan certifierade, men bara 100 i Sverige. En större spridning av standarden skulle vara positivt för vår energiförsörjning och har potential att leverera fantastisk nytta till den gröna omställningen, säger Jenny Ikelberg, hållbarhetsansvarig på SIS.

Lidlvisby.png

”Ett bra operativt stöd”

Lidl är ett av de företag som är certifierade, och redan arbetar systematiskt.

– Vi insåg att systematiken var nödvändig för att nå effekt. Införandet av ISO 50001 gav oss koll på nuläget, och ett bra operativt stöd för både lager och butiker. Vi lär oss hela tiden av den här resan och följer upp förbrukningen löpande, säger Caroline Kjerstadius, hållbarhetschef på Lidl.

Utbildar alla medarbetare

Hittills har alla åtgärder, som till exempel att förse kyldiskarna med dörrar eller återvinning av kondensvärmen, sparat energi motsvarande flera butikers årsförbrukning.

– Det är också viktigt att alla förstår hur det egna beteendet påverkar energiförbrukningen. Därför utbildar vi alla medarbetare. Den kunskapen har vi användning för även utanför arbetstid. Hållbarhetsfrågorna står högt upp på agendan och stärker vårt varumärke både internt och externt, säger Caroline Kjerstadius.


Energiwebbinarium 15 mars

Maximera organisationens energieffektivisering

Välkommen till ett kostnadsfritt webbinarium den
15 mars kl. 09.00 – 11.00!

Läs mer och
anmäl dig här >

Utbildningar inom området

Upptäck våra utbildningar inom: 

Energiledning - ISO 50001

Kvalitetsledning - ISO 9001

Miljöledning - ISO 14001

Socialt ansvarstagande
- ISO 26000

Vill du ha råd om vilken utbildning som passar just dina behov?

ISO 50001

SS-EN ISO 50001:2018
Standarden fastställer krav för hur man i en organisation planerar för, inför, underhåller och förbättrar ett energiledningssystem.

Läs mer >

Får du vårt nyhetsbrev?

Håll dig uppdaterad kring nyheter och information inom ditt verksamhetsområde.

Vi skräddarsyr nyhetsbrevet efter de områden du är intresserad av. Nyhetsbrevet skickas ut 6 gånger per år.